TOP 10: De duurste jachten ter wereld

Wat doen multimiljardairs die moe zijn van het leven op het land of die over zee willen reizen? Ze bouwen natuurlijk een superjacht! Het is een boot zo groot dat je zonder kaart of goede kennis van het gebied kunt verdwalen.

Een luxejacht is namelijk niet alleen een vervoermiddel, maar een symbool van rijkdom en status, dat alleen de rijkste miljardairs ter wereld zich kunnen veroorloven. Met het geld dat je aan deze zeereuzen uitgeeft, kun je waarschijnlijk de Griekse economie weer opbouwen of een voetbalteam kopen.

De meest luxueuze jachten ter wereld bieden extravagante voorzieningen zoals helikopters, bioscopen, theaters, concertzalen, meerdere zwembaden, sauna’s en whirlpools.

Laten we eens kijken naar de top 10 van duurste jachten ter wereld.

#10 – Lady Moura – $210 miljoen

Lady Moura - $210 miljoen

« Lady Moura » zou eigendom zijn van Nasser Al Rashid, een miljardair zakenman uit Saoedi-Arabië. Het door Blohm en Voss in Duitsland gebouwde vergulde jacht biedt plaats aan 30 gasten en 60 bemanningsleden.

De naam van het jacht aan de buitenkant bestaat ook uit 24-karaats gouden letters, wat het op zijn eigen manier uniek maakt. Andere extravagante kenmerken van Lady Moura zijn een zwembad met intrekbaar dak, een helikopter en een 25 meter lange ‘Burggraaf Linley’ eettafel.

Om het jacht nog unieker te maken, heeft zij een uniek hydraulisch met zand bedekt platform dat naar één kant van haar schuift en kan worden aangepast om op de waterlijn te zitten.

De Lady Moura heeft twee Deutz-dieselmotoren van elk 6868 pk en haar propellers met regelbare spoed halen een snelheid van 22 knopen. Het jacht wordt intensief gebruikt. Tijdens het zomerseizoen is ze te zien in het zuiden van Frankrijk, zoals momenteel tussen Antibes, Palma de Mallorca en Monaco.

#9 – Al Mirqab – 250 miljoen dollar

Al Mirqab - $250 miljoen

Hamad bin Jaber Al Thani, voormalig premier van Qatar, was naar verluidt de winnaar van de 2009 Motor Yacht of the Year award. Tim Heywood is de architect van deze luxe creatie, en het ontwerp is van Andrew Winch.

Het stalen jacht is 133 meter lang en kan een snelheid bereiken van 37,6 km/u. « Al Mirqab » heeft 10 grote gastensuites, uitgerust met een badkamer, een salon en een tweepersoonskamer.

Daarnaast biedt deze reus van de zee ook een bioscoop, overdekt zwembad, openluchtbars, jacuzzi’s, solarium, helikopterplatform en een breed scala aan watersportfaciliteiten.

Het biedt plaats aan 25 gasten en 55 bemanningsleden.

#8 – Dilbar – $256 miljoen

Dilbar - $256 miljoen

De « Dilbar » is gebouwd voor de Russische miljardair Alisher Usmanov, is volledig nieuw gebouwd op de Duitse scheepswerf « Lurssen » en heeft een indrukwekkende kruissnelheid voor een jacht van haar grootte: 42 km/u.

Met een stalen romp en aluminium opbouw biedt het jacht plaats aan 40 gasten en meer dan 80 bemanningsleden. Een van de meest exclusieve aspecten van « Dilbar » is het zwembad, dat bekend staat als het grootste zwembad van de superjachten.

Dit is zeker niet de enige luxe die het jacht biedt, want ze heeft 2 helipads en een totale woonoppervlakte van 3800 vierkante meter!

#7 – Al Said – $300 miljoen

Al Said - $300 miljoen

Volgens geruchten is « Al Said » eigendom van een lid van de Omaanse koninklijke familie en is het ‘s werelds hoogste superjacht, met een totaal gewicht van 15850 ton en een lengte van 155 meter!

Het jacht biedt plaats aan maximaal 70 gasten met 154 bemanningsleden. Met haar gigantische afmetingen heeft zij vele kenmerken die haar uniek maken in de wereld van de superjachten, zoals een concertzaal die plaats biedt aan een 50-koppig orkest!

Normaal gesproken reist een zeereus als ‘Al Said’ in een relatief laag tempo over de oceanen, maar ook hier maakt het jacht indruk met een snelheid van 47 km/u. Dit cijfer zal autoliefhebbers doen lachen, maar op zee gelden voor een machine van deze omvang helemaal geen snelheidsnormen!

#6 – Dubai – $400 miljoen

Dubai - $400 miljoen

« Dubai » is een ander extravagant jacht dat volgens de geruchten ook toebehoort aan een lid van de koninklijke familie van de VAE. Het is 162 meter lang en werd gebouwd door « Blohm en Voss ». De buitenkant van het jacht is ontworpen door Andrew Winch en het interieur door Platinum Yachts.

Met een mozaïekzwembad, een ronde trap, een helikopterplatform, meerdere ligbedden en jacuzzi’s biedt het superjacht plaats aan 155 gasten inclusief bemanning.

Heldere kleuren domineren het interieur van de ‘Dubai’, terwijl het dek uit meerdere verdiepingen bestaat met een eigenarendek, een grote sociale ruimte, een luxe lounge, verschillende VIP-ruimtes en suites.

#5 – Motor Yacht A – $440 miljoen

Motor Yacht A - $440 miljoen

De Russische magnaat Andrey Melnichenko, eigenaar van Motor Yacht A, wilde iets unieks. Het jacht, dat doet denken aan een stealth oorlogsschip of onderzeeër, is gebouwd door architect Martin Francis en ontworpen door Philippe Stark.

Zoals veel superjachten is het gebouwd op de scheepswerf van Blohm en Voss in Kiel en biedt het plaats aan 14 gasten en 42 bemanningsleden. Het interieur van het 122 meter lange jacht beslaat 2200 vierkante meter en omvat een discotheek van 232 vierkante meter!

Naast een master suite heeft het Motor Yacht A ook zes grote suites met beweegbare wanden om ze om te bouwen tot vier grote hutten. Spiegelende oppervlakken op het interieur en het meubilair, glaswerk en Frans kristalservies dragen bij tot de luxe van het jacht.

Alsof dit alles nog niet genoeg is, heeft ze ook nog een helikopterhangar, een speedboot van 9 meter en 3 zwembaden, waarvan één met een glazen bodem die zich recht boven de disco bevindt!

#4 – Topaz – $587 miljoen

Topaz - $587 miljoen

Er is heel weinig bekend over Topaz, die in 2012 door « Lürssen » te water werd gelaten, behalve dat het met zijn 147 meter het op twee na grootste jacht is dat ooit door de Duitse scheepswerf werd gebouwd.

« Tim Heywood Designs » ontwierp het exterieur, met helipads op het voordek en midscheeps op het bovendek. Het superjacht heeft ook een zwembad op het onderste achterdek.

Het interieur is waarschijnlijk van zeer hoge kwaliteit, maar dat kunnen we niet beoordelen omdat de Duitse werf geen beelden heeft vrijgegeven van het interieur van Terence Disdale. De Topaz heeft een topsnelheid van 35 km/u.

#3 – Azzam – 600 miljoen dollar

Azzam - 600 miljoen dollar

Volgens geruchten van leden van de koninklijke familie van de VAE is ‘Azzam’ het meest complexe jacht dat ooit is gebouwd. Het 180 meter lange superjacht zou een van de snelste zijn voor zijn grootte en gewicht, met een snelheid van 35 km/u.

Christophe Leoni, een Franse interieurontwerper, creëerde het verfijnde interieur, terwijl de buitenkant werd ontworpen door Nauta Yacht. Zij is uitgerust met twee gasturbines en twee dieselmotoren met een totaal vermogen van 35048 kW.

« Azzam » kan op hoge snelheid varen in zowel warme als ondiepe wateren.

#2 – Eclipse – 1,5 miljard dollar

Eclipse - $1,5 miljard

Het op één na grootste jacht ter wereld, « Eclipse », is eigendom van de Russische miljardair Roman Abramovich. Naast een raketdetectiesysteem heeft het jacht 2 helikopters, 24 gastenhutten, een discoruimte, twee zwembaden en whirlpools.

Het werd gebouwd door Blohm en Voss in Duitsland en ontworpen door Terence Disdale. Het jacht beschikt ook over een mini-onderzeeër die tot 50 meter diepte kan duiken. De hoofdkamer en het dek van het jacht zijn voorzien van bepantsering en kogelvrije ramen.

En om het nog origineler te maken, heeft « Eclipse » ook een anti-paparazzi-schild dat bestaat uit lasers die de omgeving scannen!

#1 – History Supreme – 4,8 miljard dollar

History Supreme - $4.8 billion

De « History Supreme », gemaakt van massief goud, is het duurste jacht ter wereld en zou eigendom zijn van de rijkste man van Maleisië: Robert Kuok. Het duurde drie jaar om het 30 meter lange jacht te bouwen.

De relatief bescheiden omvang van het jacht in vergelijking met zijn exorbitante prijs kan heel eenvoudig worden verklaard: het is gebouwd op een basis van 10.000 kilogram goud en platina! « History Supreme » is ontworpen door de beroemde Britse luxe-ontwerper Stuart Hughes.

Goud en platina sieren het jacht van de basis tot de eetzaal, het dek, de rails, de trap en het anker. Het meest extravagante aspect van het luxe jacht is de grote slaapkamer met een meteorieten muurelement en een bottenbeeld van ‘Tyrannosaurus Rex’.

De master suite is versierd met een Aquavista wandaquarium van 68 kg in 24-karaats goud en een fles drank versierd met een zeldzame diamant van 18,5 karaats. Dit is de ultieme extravagantie!