Kunnen katten chocolade eten?

Kunnen katten chocolade eten?

Chocolade is verreweg een van de favoriete zoetigheden van de Fransen, vooral als er pinda’s of hazelnoten in zitten. En hoewel de overgrote meerderheid van de katteneigenaren noch de wens, noch de intentie heeft om het aan hun huisdieren te geven, is het niet onmogelijk dat er stukken rondslingeren op een gemakkelijk bereikbare plaats.

Daarom vragen veel mensen zich af of chocolade echt schadelijk is voor katten, omdat je er nooit zeker van kunt zijn dat er een stukje uitvalt of dat een nieuwsgierig dier struikelt over de hele reep die je probeerde te verstoppen.

In dit artikel kijken we naar de werkelijke gevolgen van chocolade voor onze katachtige vrienden, en wat we moeten doen als ze het toch binnenkrijgen.

Is chocolade slecht voor katten?

Om een kort en bondig antwoord te geven, kan worden gesteld dat chocolade inderdaad als gevaarlijk voor katten wordt beschouwd. De symptomen kunnen echter sterk verschillen van kat tot kat, en sommige katten zullen meer last hebben van de ene soort chocolade dan van de andere. Met andere woorden, er is niet één vuistregel.

In het algemeen is er geen chocolade die als veilig voor katten is geclassificeerd, voornamelijk omdat het hoofdbestanddeel van chocolade, cacao, zowel theobromine als cafeïne bevat, die schadelijk kunnen zijn voor een kat.

Theobromine en cafeïne zijn stimulerende middelen die giftig worden wanneer ze door het lichaam van uw kat worden opgenomen. Vaak leidt de consumptie van theobromine en cafeïne tot een verhoogde hartslag.

Als echter voldoende chocolade wordt geconsumeerd, kan het ook leiden tot braken, diarree, uitdroging, verhoogde dorst, agitatie of lethargie door extreme pijn. Een nogal alarmerende bevinding…

De symptomen zullen afhangen van de hoeveelheid van deze ingrediënten die wordt geconsumeerd. Ze kunnen worden vertraagd als de kat toegang heeft tot water terwijl hij de chocolade eet. In alle gevallen waarin toxiciteit wordt vermoed, is het essentieel dat u contact opneemt met uw dierenarts om te zien of hij aanbeveelt uw huisdier mee te nemen voor een onderzoek.

Een dierenarts kan u vragen uw kat in de gaten te houden als de symptomen niet te ernstig lijken of als hij zonder onderzoek geen risico ziet. Als de symptomen daarentegen lang aanhouden of meer dan een uur duren, wordt de aandoening vaak als acuut aangemerkt en is veterinaire interventie vereist.

Maar witte chocolade heeft niet veel cacao…

Dit verandert niet veel: de realiteit is dat alle chocolade verschillende hoeveelheden cafeïne en theobromine bevat. Hoewel sporen van cafeïne en theobromine in sommige vormen van chocolade lager kunnen zijn, is toxiciteit mogelijk, afhankelijk van de algemene gezondheid van uw kat, genetica en tolerantie voor de ingrediënten.

Bakken is bijvoorbeeld de meest giftige vorm van chocolade voor een kat vanwege de extreem hoge sporen theobromine.

Hoeveel chocolade is gevaarlijk voor een kat?

Hoewel elke hoeveelheid chocolade, hoe klein ook, als potentieel schadelijk voor een kat wordt beschouwd, hebben onze katachtige vrienden verschillende toleranties voor de ingrediënten in chocolade.

Volgens verschillende studies zijn dit de maximale hoeveelheden chocolade die een kat van 4,5 kg kan binnenkrijgen zonder ernstige gevolgen:

– 1,5 eetlepels droog cacaopoeder
– een vierkantje ongezoete bakchocolade
– 20 g pure chocolade van 70-85%
– 25g van 60-69% pure chocolade
– 33g van 45-59% pure chocolade
– een dun plakje chocoladetaart met chocoladeglazuur
– 78 g melkchocolade snoepjes
– 5 eetlepels chocoladesiroop
– 2 pakjes gewone « M & Ms

Let op: dit is een schatting om u een idee te geven van het potentiële gevaar bij inname, maar het betekent niet dat u uw kat deze doses chocolade zonder enig risico kunt geven. In ieder geval is het noodzakelijk te herhalen dat chocolade voor katten zoveel mogelijk moet worden vermeden, ongeacht de doses.

Deze hoeveelheden moeten worden gebruikt als richtlijn om te weten bij welke dosis chocolade die uw kat binnenkrijgt er een aanzienlijk risico bestaat op het optreden van ernstige symptomen. Inderdaad, deze lijst kan u helpen te weten wanneer u een dierenarts moet bellen.

Er zijn verschillende gevallen waarin katten tekenen van toxiciteit vertoonden met doses van slechts 20 milligram theobromine, dus er is geen zekerheid. Maar over het algemeen is de hoeveelheid chocolade die nodig is om een kat te vergiftigen groter dan de hierboven genoemde doses.

Hoe weet ik of mijn kat vergiftigd is door chocolade?

Zoals eerder gezegd, hebben katten die vergiftigd zijn met chocolade vaak last van misselijkheid en diarree. Als de vergiftiging ernstiger is, zullen zij een verhoogde hartslag, overmatig urineren en dorst, rusteloosheid of hyperactiviteit gaan ervaren.

Als u merkt dat uw kat moeite heeft met ademhalen, moet u beslist contact opnemen met een dierenarts. Een snelle ademhaling gaat vaak gepaard met stuiptrekkingen, spiertrillingen, trekken, spasmen, koorts of een verhoogde lichaamstemperatuur.

In extreme omstandigheden kunnen katten lijden aan lage bloeddruk, stuiptrekkingen of in coma raken.

In alle gevallen is het raadzaam contact op te nemen met een dierenarts om te zien of de symptomen van uw kat een bezoek vereisen. Aangezien uw dierenarts waarschijnlijk al informatie over uw kat heeft, kan hij of zij gemakkelijker inschatten of uw huisdier ernstig ziek is (of waarschijnlijk zal worden).

Zorg ervoor dat u uw kat ten minste een uur na het eten van chocolade of andere nieuwe stoffen/voedsel in de gaten houdt. De symptomen treden meestal binnen het eerste uur op, hoewel het in sommige gevallen wat langer kan duren voordat ze optreden.

Het is een goed idee om de wikkels van chocoladerepen te bewaren, vooral als u niet weet of uw kat aan vergiftiging lijdt of niet. Een dierenarts zal u uit ervaring kunnen vertellen of hij denkt dat uw kat genoeg chocolade heeft gegeten om vergiftiging te veroorzaken. Het kan bijzonder nuttig zijn een onderscheid te maken tussen de soorten chocolade.

Welke andere ingrediënten in chocolade bedreigen katten?

Suiker, xylitol en algemene vetten kunnen ook een potentiële bedreiging vormen voor katten. Alle drie de ingrediënten kunnen leiden tot de ontwikkeling van diabetes en zijn nauw verbonden met de ontwikkeling van nierfalen.

Dus hoewel ingrediënten als suiker en xylitol misschien niet onmiddellijk ziekte veroorzaken bij uw kat, kunnen ze leiden tot gezondheidsproblemen op lange termijn als ze herhaaldelijk aan uw huisdier worden verstrekt.

Chocolademelk is het grootste gevaar voor uw kat

Sommige mensen stellen een volkomen logische vraag: « Waarom zou een kat geïnteresseerd zijn in chocolade als het geen deel uitmaakt van zijn natuurlijke dieet? ». Het antwoord is eenvoudig: het komt door de melk! Aangenomen wordt dat katten van chocolade houden vanwege het zuivelgehalte.

Zuivel is ook de reden waarom chocolademelk, samen met chocolade-ijs, de meest door onze katachtigen gestolen lekkernij lijkt te zijn.

Het trieste feit is dat chocolademelk een dubbel vergif is voor katten, aangezien zij ook lactose-intolerant zijn. Zelfs alternatieve lactosevrije melk zoals amandelmelk en sojamelk zijn niet geschikt voor katten. Dus de volgende keer dat je overweegt een stuk van je KitKat af te breken om aan je huisdier te geven, wees je dan bewust van het gevaar.

Mijn kat eet veel chocolade en heeft het altijd goed gedaan

Dan hebben u en uw kat geluk, maar wees u ervan bewust dat u met vuur speelt. Katten zijn allemaal verschillend, net als mensen, dus sommige katten hebben natuurlijke afweermechanismen die hen meer tegen gevaarlijke ingrediënten kunnen beschermen dan andere.

Hoewel er een kans bestaat dat uw kat stalen nieren heeft of een soort halfgod is, is het toch het beste om met haar naar de dierenarts te gaan om er zeker van te zijn dat er geen gevolgen op lange termijn zijn.

Nogmaals, katten ervaren soms geen toxiciteit vanwege hun lichaamsmassa en andere factoren in hun genetica, maar dat betekent niet dat uw kat niet op andere manieren wordt beïnvloed door hoeveelheden chocolade.

Dierenartsen kunnen u vertellen of u zich al dan niet zorgen moet maken over de hoeveelheid chocolade die uw kat eet (of heeft gegeten) op basis van de resultaten van zijn fysieke activiteit. Als er andere zorgen zijn, kunnen ze vragen om bloedonderzoek. Bloedonderzoek vertelt u of alle vitale organen goed werken of dat er reden is voor alarm.

Conclusie

Hoewel chocolade voor ons mensen een lekkere traktatie is, wordt het niet beschouwd als een veilige snack voor katten. Het maakt niet uit of chocolade wit, puur, melk of gebak is: alle vormen van chocolade bevatten te veel cafeïne en theobromine voor katten.

Wanneer een kat slechts een kleine hoeveelheid chocolade consumeert, is het waarschijnlijk dat hij het goed en zonder schade zal doen. Als echter binnen een uur na de inname symptomen zoals diarree of ademhalingsmoeilijkheden optreden, bel dan onmiddellijk uw dierenarts. Hij of zij zal u kunnen vertellen over de werkelijke risico’s voor uw kat en passende maatregelen kunnen nemen.

Sommige katten zullen nooit last hebben van chocoladevergiftiging, maar dat betekent niet dat ze geen gezondheidsprobleem op lange termijn zullen ontwikkelen. Voorkomen is beter dan genezen, dus vermijd in ieder geval het geven van chocolade aan uw kat en het komt goed!